Artykuły Raporty

Polski sektor spożywczy szybko odrodził się po transformacji ustrojowej

15 maj 2018

Dane wywiadowni gospodarczej Bisnode wskazują: Polski sektor spożywczy szybko odrodził się po transformacji ustrojowej.

 

Zmiany w sektorze spożywczym

- W ciągu ostatnich 20 lat polski sektor spożywczy przeszedł znaczące przeobrażenia. Stanowił jedną z branż, które najszybciej odrodziły się po kryzysie związanym z transformacją ustrojową, stając się jednocześnie ważnym stymulatorem wzrostu gospodarczego. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Robert Kremser, Business Development Director w Bisnode Polska.

Nasze bazy danych o firmach z Polski z branży spożywczej, a także dane na temat ich eksportu pokazują, że polskie produkty już od dłuższego czasu mają ugruntowaną pozycję, a w wielu branżach przodują na europejskim rynku. Więcej o tym pisaliśmy w artykule Polska Żywność na Rynku Unii Europejskiej - raport.

 

Wejście do UE punktem zwrotnym w rozwoju rodzimego rynku spożywczego.

Robert Kremser, ekspert Bisnode wskazuje, że czynnikiem istotnie przyśpieszającym rozwój sektora spożywczego w Polsce było przystąpienie Polski do Unii Europejskiej w roku 2004.

- Wiązało się to z szerokim strumieniem dotacji i subsydiów, zarówno przed- jak i poakcesyjnych, umożliwiających dostosowanie zakładów produkcyjnych do standardów wymaganych w UE. Otwarcie rynków europejskich umożliwiło ponad trzykrotny wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych. Integracja gospodarcza oznaczała także realizację w Polsce licznych inwestycji zagranicznych, będących istotnym źródłem innowacji m.in. dla sektora spożywczego - dodaje.

Więcej o eksporcie i tym jak Bisnode pomaga polskim firmom w zdobywaniu rynków zagranicznych, można przeczytać w artykule dotyczącym Programu Rozwoju Eksportu.

Z drugiej strony nasz ekspert zauważa, że polscy producenci musieli i muszą nadal borykać się często z ogromną biurokracją, która nie czyni ich miejsc produkcji lepszymi i efektywniejszymi pod katem mocy produkcyjnych.

- Dziś przed branżą spożywczą stoją wyzwania związane z utrzymaniem jakości produktów w kontekście zwiększania mocy produkcyjnych, większą świadomością konsumentów i oczekiwaniami co do wysokiej jakości przy dostępie do wiedzy o składzie i na temat tego jak produkty są wytwarzane - mówi.

 

Wyzwania to eksport i koszty pracy.

Przedstawiciel wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska wskazuje, że wyzwaniami dla branży spożywczej w najbliższych latach będą kwestie ekspansji zagranicznej i rosnących kosztów pracy.

- Ekspansja zagraniczna jest szczególnie trudna kiedy chodzi o przebicie się polskiej marki na obcy rynek. Dlatego coraz więcej firm rozważa ekspansję zagraniczną poprzez akwizycje. Koszty pracy również będą wyzwaniem, gdyż ich ciągły wzrost przy coraz trudniejszym dostępie do siły roboczej nie pomaga w budowaniu przewagi rynkowej i rozwoju - twierdzi Robert Kremser.

Zastosowanie danych

Zdobądź nowych klientów

Zwiększ sprzedaż oraz ogranicz ryzyko i zbuduj trwałe relacje z klientami dzięki danym i analizom Bisnode

Sprawdź

Formularz newsletter

Zapisz się do newslettera

Newsletter jest skierowany do wszystkich zainteresowanych aktualnościami i analizami rynkowymi, trendami w nowoczesnych technologiach i zarządzaniu danymi oraz tych, którzy interesują się Smart Data
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych

Jednocześnie akceptuję informację o przetwarzaniu moich danych osobowych przez Bisnode Polska Sp. z o.o.znajdującą się TUTAJ.