Podziel się z innymi
Udostępnij nasze treści na swoich profilach
Tylko w ostatnich 5 latach liczba hurtowni mięsnych skurczyła się o ponad 220, sklepów z mięsem i wędlinami o blisko 1000.
Wraz z rosnącą modą na wegetarianizm i zdrowy tryb życia rośnie odsetek młodych Polaków, którzy rozważają ograniczenie spożycia mięsa na rzecz owoców i warzyw. Nad Wisłą przybywa osób, które rozważają całkowitą rezygnację lub przynajmniej częściowe ograniczenie codziennego spożycia mięsa i jego wyrobów. Wedle różnych badań ich liczba waha się od 50 do nawet 60 proc.
2015 r | zmiana | 2016 r | różnica | 2017 r | zmiana | 2018 r | zmiana | 2019 r | |
liczba hurtowni mięsnych | 1709 |
-3,2% |
1654 | -1,3% | 1633 | -2,8% | 1587 | -1,7% | 1560 |
sklepy mięsne | 9846 | -4,0% | 9457 | -3,1% | 9161 | -2,3% | 8949 | -0,5% | 8900 |
Źródło: Bisnode Polska
Według ekspertów od spraw żywieniowych 80 kg zjadanego w Polsce mięsa przez każdego z nas to dużo za dużo.. Tygodniowo to blisko 1,5 kg. Dietetycy zalecają niemal dwukrotnie mniejsze spożycie, w granicach 750 g. Znajduje to swoje potwierdzenie w raporcie Międzynarodowej Agencji Badania Raka działającej w ramach Światowej Organizacji Zdrowia. W raporcie czytamy, że czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne, czyli m.in. wędliny, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Agencja szacuje, że każde 50 gr. wędlin spożywane dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. To niewielka porcja odpowiadająca zaledwie dwóm plasterkom szynki.
Agencja zaleca spożycie ok. pół kilograma przetworzonego mięsa tygodniowo, co przekłada się na mniej więcej 750 g mięsa świeżego. Na liście czynników rakotwórczych. Agencja umieściła wędliny obok papierosów, azbestu i spalin. Dodając jednocześnie, że wędliny zawierają wiele substancji dodatkowych, takich jak konserwujące azotany i sól. Dym wędzarniczy używany w produkcji wędlin zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane za substancje zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów.
Na świecie spożycie mięsa cztery lata temu wynosiło 43 kg, rocznie na jednego mieszkańca ziemi i nieznacznie spadło w porównaniu do roku ubiegłego Spożycie mięsa jest bardzo zróżnicowane w poszczególnych częściach świata i wynosi od ok. 4 kg rocznie na osobę w najbiedniejszych krajach Afryki i Azji, do ponad 120 kg rocznie w Stanach Zjednoczonych.
Moda na wegetarianizm i zdrowy tryb życia znajduje swoje odzwierciedlenie w trendach ogólnoświatowych, gdzie sprzedaż roślinnych produktów spożywczych stale wzrasta. W Polsce, coraz więcej konsumentów stara się odżywiać w sposób bardziej świadomy i zbilansowany. Unika zarówno produktów wysoko słodzonych, jak i tych, które są bogate w sól i tłuszcz.
Rezygnując z żywności, która zawiera przede wszystkim sztuczne dodatki, wypełniacze, spulchniacze i konserwanty. Dzisiaj prawie 10 proc. młodych ludzi już jest na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Młodych i z dużych aglomeracji miejskich. Zachodzące na rynku zmiany są efektem nie tylko rosnącej świadomości Polaków, także bogacenia się polskiego społeczeństwa.
Nowy trend wśród Polaków doskonale wyczuwają w pierwszej kolejności lokale gastronomiczne. Powstaje coraz więcej restauracji z menu wyłącznie dla wegetarian lub wegan. Mało tego, od trzech lat w punktach gastronomicznych szwedzkiej Ikei można zjeść wegetariańską wersję ich słynnych klopsików, a od 1 sierpnia ur. w menu europejskich oddziałów możemy kupić wege hot doga. Tradycyjna parówka została zastąpiona jarmużem, czerwoną soczewicą, komosą ryżową, cebulą, marchwią i ziemniakami.
Również amerykański McDonald’s w roku ubiegłym w krajach Skandynawskich wprowadził do menu wegańskiego burgera.